gemUitweg 23
3652 LR Woerdense Verlaat

3652LR23 1Jachthuis Het Noorderlicht is in 1912 gebouwd in opdracht van Jonkheer Boreel de Mauregnault.
In 1921 ging het eigendom over naar de vereniging Het Noorderlicht, een club van gefortuneerde heren. die hier veel plezier beleefden aan de jacht. In 1939 werd de vereniging opgeheven en het jachthuis particulier verkocht.
In 2008 is het in bezit gekomen van de huidige eigenaar.

Voorheen behoorde een aanzienlijk deel van de Nieuwkoopse plassen, circa 250 ha, tot het jacht- en visgebied van het huis. In de loop der jaren werden vele gasten ontvangen om deel te nemen aan de jacht (op voornamelijk eenden) en visserij op de plassen. De buit werd daarna gevierd met feestelijke diners.
3652LR23 2Het jachthuis valt op in zijn omgeving, omdat het enigszins koloniaal aandoet. Sinds de bouw is het een aantal keer verbouwd. Zo is er al in 1917 een extra verdieping op de keuken geplaatst. De serre werd vergroot en in de jaren 50 is een deel van het balkon opgeofferd voor een luxe badkamer.

Het huis wordt door de huidige eigenaar bewoond, Inmiddels is de fundering hersteld en wordt het huis gerestaureerd.

Op het het erf staat ook de voormalige christelijke school uit 1906. De school is tot circa 1950 in gebruik geweest en verkeert op dit moment in zeer slechte staat. Van de inrichting was helaas weinig meer te redden, alleen de buitenmuren staan nog overeind. Ook hier is de fundering hersteld en komende jaren zal ook de rest aangepakt worden.