rijksNiet te bezoeken

Dorpsstraat 37
2421 AV Nieuwkoop

O.L.Vrouwe HemelvaartkerkHet monument

Het was schamel gesteld met de vorige katholieke kerk in Nieuwkoop. In 1852 werd die kerk gebouwd en begin 1900 reeds bleek de bouwkundige waarde niet groot te zijn.
In de jaren twintig van de vorige eeuw was hij zo vervallen, dat plannen werden gemaakt voor een geheel nieuw kerkgebouw.

Pastoor Theodorus Blom kwam in 1933 vanuit de parochie in Oud Beijerland naar Nieuwkoop met de opdracht een nieuwe kerk te bouwen. Na veel onderzoek en rekenen bleek een nieuwe kerk met pastorie ƒ 100.000,00 te kosten. Veel geld werd ingezameld en de aannemers Bik en Breedeveld uit Leiden namen de bouw op zich. In februari 1934 ging de eerste spade de grond in en op 14 juni van dat jaar werd de eerste steen gelegd door J.M. Hellegers, de deken van Alphen. Deze steen vindt U naast de sacristie.

De kerk is inwendig geheel uitgevoerd in schoon metselwerk van gele Friesche steen en de buitenmuren zijn van wijnrode Limburgse handvormsteen. Een kerk die eenvoud en pracht tezamen uitstraalt en een architectonische schoonheid bezit.
In het hoofdaltaar bevinden zich drie handgeslagen koperen voorstellingen van de vroegere kunstenaars Brom uit Utrecht. Het altaar zelf en ook het zijaltaar, gewijd aan de Heilige Familie en ook afkomstig uit het vorige kerkgebouw, zijn ook van J.Brom.