Te bezoeken:
zaterdag 11.00 - 15.00 uur
zondag bent u welkom tijdens de kerkdienst van 11.00 tot 12.30 uur; verder gesloten

Dorpsstraat 131
2421 AX Nieuwkoop

Op 1 april 1822 werd de eerste steen gelegd door de zoon van de dominee. De dochter hield een plechtige rede. In datzelfde jaar werd de kerk in gebruik genomen.

In 1922 werd electriciteit aangelegd en in 1951 vond een grondige restauratie plaats.

 

 

 

 

 

Activiteit

Wij hebben een fototentoonstelling Rituelen.

rituelenIn de remonstrantse kerk hangen twee series foto’s van fotograaf Hans van Egdom, over rituelen in ons land.
Een ritueel is een uiting in gebaar, woord of klank, dat een vaste volgorde of ritme heeft. Het is iets dat herhaald en herkend wordt. Dat gebeurt in religies, maar ook bestaan er tal van seculiere rituelen in onze wereld.

Hans van Egdom heeft diverse series gemaakt over de rituelen op 3 oktober tijdens Leidens Ontzet, processies in de lijdensweek in Spanje, Maria processies in Venetië, de jaarlijkse nieuwjaarsduik in Scheveningen en de Oranjemarsen in Ierland. Dit jaar werd één van zijn series genomineerd voor de zilveren camera.

De foto is er één uit de serie “Den halen”, een gebruik in Limburg om elk jaar een nieuwe den uit het bos te halen die de zegen krijgt van de pastoor (op de foto), daarna wordt gekapt om dan op het dorpsplein neer te worden gezet. De reis van bos naar dorpsplein is één groot ritueel – daar gaat de fotoserie over.