rijksDeelname niet bekend.

Dorpsstraat 133
2421 AX Nieuwkoop

2421AX133 1In het jaar 1828 werd aan de Dorpsstraat – toen waarschijnlijk een modderig veenpad - te Nieuwkoop een huisje gebouwd; links vóór de Remonstrantse Kerk. Het gebouw, opgetrokken uit gele ijsselsteentjes, werd de woning van de koster van de kerk. Er woonden echter permanent twee gezinnen in. Het toilet was een huisje achter in de tuin.

Het dubbele woonhuis heeft bijna 150 jaar dienst gedaan. In plm. 1976 hing de gemeente een bordje met ’Onbewoonbaar Verklaarde Woning’ aan de voorgevel van het huis. De bewoners moesten vertrekken en het pand zou worden verkocht, om plaats te maken voor een moderne garage.

Enkele inwoners van Nieuwkoop ging deze ontwikkeling zeer na aan het hart. Zij besloten een stichting in het leven te roepen, om het huis te behouden. Uiteraard door reparaties en restauratie, aanleg van een toilet en keuken en de aanschaf van meubilair, serviesgoed, bestek enz. enz.

Op 25 januari 1978 ondertekenden de leden van de stichting de akte bij notaris Bergsma. De kosterswoning heette voortaan De Kosterij.

interieur